Visātrākais veids, kā radīt Jaungada noskaņu un īstu svētku sajūtu, ir pareizi spēlēties ar garšām un aromātiem! Man ziemas virtuve nesaistās ar sarežģītām receptēm un stundām ilgu gatavošanu.
Tā ir par detaļām. Pareizās smaržas, tekstūras un produkti, kas acumirklī ieslēdz to īpašo svētku sajūtu.
Sveiciens visiem! Līdz Jaunajam gadam atlikušas vairs tikai divas nedēļas 😯 Vēl pavisam nesen nebija ne sniega, ne sala. Dzīvojām it kā oktobra beigās: staigājām cepurēs un siltās jakās, bet bez svētku sajūtas. Jautājums komentāriem: Vai jūsu pilsētā arī jau ir ieradusies ziema?
Tāpēc šodien pastāstīšu, kā ar “pareizo” produktu palīdzību piešķirt ēdieniem Jaungada garšu 🎄 Noderēs gan svētku galdam, gan ziemīgiem pirmsvētku vakariem. Saglabājiet!
1. Mizas rīvējums jeb miziņa (apelsīna, mandarīna, citrona)
Mandarīnu smarža ir mans galvenais ziemas “enkurs”. Tiklīdz sāku lobīt mizu, iekšā uzreiz iedegas Jaunais gads! Dievinu! Bet šis punkts nav par pašiem mandarīniem, bet tieši par miziņu. Tieši tā dāvā to īsto svētku aromātu. Miziņu var pievienot jebkur! Pat vienkāršs ēdiens ar to uzreiz kļūst “postmains”.
Kā izmantot:
- uzkaisīt nedaudz svaigas miziņas salātiem;
- pievienot mērcēm;
- pievienot gaļas vai zivju marinādēm;
- izmantot konditorejā un desertos (likt mīklā vai krēmos);
- izžāvēt un pievienot dzērieniem (kompotiem, karstvīnam, tējai).
- Piemēram, re, kur ir “Madlēnas” cepumi, ko gatavo no maigas biskvīta mīklas, pievienojot miziņu. Tiem nepieciešama īpaša forma, lai sanāktu šādi “gliemežvāki”.
Bet nupat es gatavoju sviestmaizes ar sarkano zivi un krēmsieru. Vienkārši pievienoju tām citrona miziņu un nedaudz kaperu – sanāca simtreiz garšīgāk! Reizēm pat niecīga detaļa var pilnībā mainīt garšu.
2. Ziemas augļi (hurma, apelsīni, mandarīni, granātāboli)
Izmantojiet tos droši un ne tikai augļu platēs!
Kā izmantot:
- pievienojiet karstajiem ēdieniem (piemēram, pildījumos);
- mērcēs;
- lieciet salātos;
- izmantojiet desertos (un ne tikai rotāšanai);
- pievienojiet dzērieniem (karstvīnam, tējai, kokteiļiem).
Siltā veidā tie atveras pavisam citādi: maigi, dziļi un ziemīgi. Tie lieliski papildina pamatēdiena garšu (atcerieties, piemēram, pīli ar apelsīniem – nu brīnišķīgi!).
3. Čiekuru ievārījums
Man šķiet, ka visi skuju aromāti ir mirklīgs teleportu uz ziemas mežu! Ja nekad iepriekš neesat mēģinājuši un pat neesat redzējuši pārdošanā priežu čiekuru ievārījumu, ļoti iesaku jau rīt pievērst uzmanību veikalu plauktiem. Ja tur neatradīsiet, interneta veikalos tas noteikti ir.
Kā izmantot:
- ēst tāpat vien (tas ir ļoti garšīgs!);
- pievienot tējai;
- izmantot kā dekoru dzērieniem;
- pasniegt pie siera plates.
4. Rozmarīns
Lasi vēl: Omīte man iemācīja ziemā turēt iedegtu sveci siltumnīcā: atklāšu kāpēc un ko tas dos
Aromātisks, skaists un ļoti svinīgs. Acumirklī piešķir skaistumu jebkuram ēdienam. Jūs noteikti pamanījāt, ka ziemā es to bieži izmantoju ēdienu pasniegšanai vai vienkārši atmosfērai 🌲 Rozmarīna lielais pluss ir tas, ka tas ilgi nenovīst, tāpēc ir izcili piemērots ēdienu un galda dekorēšanai. (Par citiem zaļumiem to nevar pateikt – tie pēc 20 minūtēm vairs neizskatās reprezentabli).
Kā izmantot:
- dekorēt salātus, kokteiļus, desertus, karstos ēdienus, siera plates utt.;
- karstajos ēdienos var pievienot arī marinādei.
Rozmarīna vietā var ņemt arī timiānu. Aromāts tam ir citāds, bet izskatās tikpat skaisti un arī ilgi nenovīst.












